Skorstensfejeren som lykkebringer
Hvorfor er skorstensfejerens kost lykkebringende? Den gammeldags kost, først og fremmest håndkosten, var lavet af birkeris eller birkerødder, og birkeris er et ældgammelt hedensk frugtbarhedssymbol. l et landbrugssamfund er alt, hvad der bringer frugtbarhed, også lykkebringende. Birken er blandt de første vækster, som om foråret begynder at blive saftspændt og springe ud; man kan ovenikøbet tage birkegrene ind i varmen og få dem til at springe ud, mens det endnu er vinter. Birken er derfor symbol på forår, frugtbarhed og lykke. Denne symbolske værdi er også tilstede i fastelavnsriset, der bør være lavet af birkeris. Det er derfor også en forårsbebuder og et frugtbarhedssymbol.
Det lykkebringende ved soden skyldes, at sod symboliserer ild og varme. Den sod, som skorstensfejeren får på sig, når han fejer skorstenen, som er aftrækket fra hjemmets arne og husets centrum, må nødvendigvis symbolisere al den livgivende varme og ild, som intet hjem kan være foruden. Og uden skorstensfejerens arbejde vil ilden ikke brænde, som den skal. Det siger derfor sig selv, at et stykke af en sodet birkeriskost er en lykkeamulet uden for al sammenligning.
På grund af disse to ting er skorstensfejeren som sådan en lykkebringende person, især hvis han kommer gående imod én ved et tilfælde. Ifølge folketroen er det, der sker tilfældigt, altid af større betydning, end det man selv har prøvet på at få til at ske. Særligt vigtigt er det at møde en skorstensfejer, hvis man befinder sig i en overgangssituation, det vil sige på et tidspunkt, hvor man står over for at skulle påbegynde noget nyt. Og det gør man jo unægteligt, når man gifter sig. Men også ved nytårstid er skorstensfejeren aktuel. Det var derfor et praktisk og fordelagtigt arrangement, at skorstensfejerne før i tiden altid bragte kunderne årsregnskabet ved nytårstid. Regninger er normalt ikke populære, men i dette tilfælde blev det en anden sag, og fejerne fik ovenikøbet tit ekstra nytårsgaver. Alle disse tradltloner har fulgt skorstensfejerne fra Tyskland og Østrig, men de kendes dog også fra Frankrig, England og det øvrige Norden. Det er iøvrigt karakteristisk, at alle udøvere af fag, som beskæftiger sig med ild på en eller anden måde, for eksempel smede, ifølge overtroen tillægges særlige overnaturlige evner, fordi de kan beherske et naturelement.